NL FR
IPV - Beter onthaal

U bevindt zich hier: Home < Onthaalbeleid van A tot Z: de basics < Onthaal van kansengroepen


REKENING HOUDEN MET KANSENGROEPEN


Bedrijven worden meer en meer aangezet om een diversiteitsbeleid op te zetten. Dit is een gevolg van de evoluties op de arbeidsmarkt: blijvende toename van vrouwen op de werkvloer, internationalisering en culturele diversiteit onder de werknemers, langere studietijd en loopbaan, ...

 

Wanneer je een onthaalbeleid uitwerkt en implementeert, is het noodzakelijk om rekening te houden met de bijzonderheden van bepaalde groepen.

 

De peter speelt een belangrijke rol in het diversiteitsbeleid. Bovenop zijn 'traditionelen' taken moet hij immers zorgen voor de integratie van de nieuweling en aandachtig zijn voor elke vorm van uitsluiting.

 

Allochtonen:

50-plussers:

Personen met een arbeidshandicap

 

Heb je werknemers met een arbeidshandicap aangeworven en wil je dat hun tewerkstelling een succes wordt? Doe een beroep op gespecialiseerde begeleiding voor deze doelgroep:

Lees ook de getuigenis van Fromunion - kaasmakerij Passendale, die voor de aanwerving van werknemers met een arbeidshandicap werkten met GIBO's en begeleiding van VDAB.

 

Jobcoaching

 

Je kan voor het onthaal van kansengroepen ook beroep doen op gespecialiseerde begeleiding, namelijk jobcoaching. De nieuwe werknemer en zijn werkgever worden gratis begeleid door een bedrijfsexterne, neutrale coach.

 

Deze begeleiding betreft werkattitudes, omgangsvormen en communicatie,... geen jobtechnische vaardigheden. Er kan daarnaast ook gewerkt worden aan taal- en communicatievaardigheden.
NUTTIGE LINKS

www.genderwerkt.be

 

www.diversiteitswijzer.be

TIPS

Personen van allochtone afkomst :

  • Denk aan de taalbarriĆØre : gebruik heldere, bondige taal en zo eenvoudig mogelijke woorden
  • Geef de voorkeur aan visuele ondersteuning
  • Hou er rekening mee dat de integratie van iemand die net toekomt in België traag kan gaan, omdat die persoon ook zijn nieuwe sociale omgeving moet leren begrijpen
GETUIGENIS

Werkplekleren bij Herbafrost

 

In een korte periode is het personeelsaantal van Herbafrost sterk toegenomen, met ook heel wat werknemers met een andere afkomst en cultuur. Daarom tekende het bedrijf een onthaalbeleid uit via een diversiteitsplan.

 

Daarin werden de werving, selectie en het onthaal herbekeken en werd een project 'Nederlands op de werkvloer' uitgewerkt.

CONTACT

Daniëlle Verlaet

Opleidingen onthaal en peter-/meterschap

gsm: 0473 654 284

 

Els Mertens

HR coaching

gsm: 0473 654 287

IPV Birminghamstraat 225 - 1070 Anderlecht
Tel. 02/52 88 930 - Fax 02/52 88 940
info@ipv.be - www.ipv.be
Met de steun van het Europees Sociaal Fonds
en de Vlaamse overheid.